Een 1-fase railsysteem kunt u eenvoudig zelf samenstellen en bestellen via onze webshop, hieronder leggen we uit welke onderdelen u mogelijk nodig gaat hebben. Mocht het niet duidelijk zijn, kunt u altijd nog contact met ons opnemen. Voor de installatie adviseren wij altijd om een installateur of elektricien in te schakelen. We bieden het 1-fase railverlichtingssysteem aan in 3 kleuren, wit, zwart en alu / zilver. Voor het gemak en de verdere uitleg maken we gebruik van afbeeldingen van het zwarte systeem. Voor het complete aanbod >>> 1-fase railverlichting

De 1-fase railverlichting kan gewoon worden aangesloten op een 230 volt aansluitpunt in uw plafond, zonder tussenkomst van een transformator of iets dergelijks. Voor deze aanlsuiting heeft u een voeding nodig, deze voeding kunt u aan het begin (of eind) plaatsen, op een hoek of in het midden, speciaal hiervoor zijn de beginvoeding, maar er is tevens een hoekverbinder en doorverbinder met voedingsmogelijkheid beschikbaar, zie onderstaande afbeeldingen:

Beginvoeding 1-fase rail  Doorverbinder voeding  Hoekverbinder voeding

Uw draden vanuit het 230 volt aansluitpunt kunt u van bovenaf in de betreffende voeding laten binnen komen en aansluiten. Uiteraard heeft u dan ook nog de spanningsrail zelf nodig, standaard lengte van de 1-fase rails is 2,0mtr maar de spanningsrail is eenvoudig door u zelf op maat te zagen. Als u vanuit het aansluitpunt 1mtr naar rechts en 1 mtr naar links zou willen kiest u voor de doorverbinder met voedingsmogelijkheid, zaagt de rails door midden en u kunt beide kanten op.

De standaard doorverbinder om de stroom door te geven van de ene op de andere rail noemen we de electrische doorverbinder (zie afbeelding hieronder). Deze heeft geen voedingsmogelijkheid maar is alleen te gebruiken voor het electrisch verbinden van 2 rails.

1-fase spanningsrail  Electrische doorverbinder

1-fase railspots en hanglampen

Het assortiment railspots is zeer uitgebreid, meeste spots zijn met een gu10 fitting en daarvoor kunt u een GU10 halogeen of ledlamp voor gebruiken. Als u uw railsysteem wilt uitbreiden met hanglampen, dan is dat ook mogelijk. Een aantal hanglampen zijn al voorzien van een pendelarmatuuradapter en dus meteen geschikt voor aansluiting op de spanningsrail. Echter hebben wij ook een losse pendelarmatuuradapter in ons pakket waardoor u uw eigen hanglamp geschikt kunt maken voor dit systeem, mits het gewicht het toelaat.

Pendelarmatuuradapter 1-fase  Railspot 1-fase rail  Hanglamp 1-fase rail

Mocht de hanglamp te zwaar zijn, dan dient u deze met pendeldraden nog aan het vaste plafond te monteren. De stroomaansluiting kan dan wel via de spanningsrail.

Pendelophanging spanningsrail

In geval u aan een zeer hoog plafond spanningsrail wilt bevestigen en dit een stuk lager moet komen te hangen, dan kunt u kiezen voor pendelophanging. Uw spanningsrail komt dan aan pendeldraden te hangen waardoor u eenvoudig een paar meter kunt overbruggen. Wat heeft u hiervoor nodig? Pendel ophangingsets zijn beschikaar in 3,0mtr lengte (zie afbeelding hieronder) en daarnaast heeft u op kwetsbare plaatsen een stabilisator nodig, die zorgt voor extra versteviging van de verbinding van de rails.

 Pendelophanging 1-fase rails  Stabilisator 1-fase rail  

Afwerking spanningsrail

Als uw railverlichting is ingeschakeld staat op het uiteinde van de spanningsrail en dan met name op de koperdraad aan de binnenzijde 230 volt spanning. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en daarvoor dient u ten alle tijden eindkapjes te gebruiken (zie afbeelding hieronder). De eindkapjes zijn eenvoudig er in te klikken en zorgen voor een veilige afsluiting van de spanningsrail. 

Eindkapjes 1-fase spanningsrail