In de zomer als we met zijn allen op vakantie gaan en in de winter als de dagen korter worden. Als ’s avonds uw huis in het donker is gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat u niet thuis bent en dat hij ongezien zijn gang kan gaan. U kunt daar gemakkelijk iets aan doen met goed licht én zicht in en om uw huis.

Uit politiegegevens blijkt dat ruim zestig procent van de woninginbraken sinds oktober vorig jaar is gepleegd in donkere maanden tussen oktober en maart. Daarom krijgt de aanpak van woninginbraken van de politie de komende maanden de hoogste prioriteit. Agenten zijn extra present, zowel in uniform als onherkenbaar, en er worden extra rechercheurs ingezet. Maar u kunt zelf ook iets doen! Bijvoorbeeld door gebruik te maken van tijdschakelaars op uw binnen- en buitenverlichting.

Licht zet inbrekers in het zicht

Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Immers, als het ’s avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Met een eenvoudige tijdschakelaar op uw binnen- en buitenverlichting kunt u dit voorkomen. Maar alleen verlichting is niet genoeg. Inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar uw eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal? De komende tijd houdt de politie steekproefsgewijs preventieacties. In de donkere avonduren worden bij onverlichte woningen een brief in de bus gedaan met daarin preventiefolders met tips.

Preventietips: zorg voor zicht en licht

Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken:

  • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk.
  • Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg.
  • Maak gebruik van tijdschakelaars op uw verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen.
  • Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.
  • Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren en zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken in met name voor- en zijtuinen. Snoei tijdig!

Een overzicht van onze schrikverlichting voor bijvoorbeeld uw achtertuin >> Schrikverlichting