Voor het samenstellen en uitzoeken van de juiste verlichting voor de juiste plaatsen in uw woning kunt u het beste aan de slag met het maken van een lichtplan. Als u dit op een goede manier doet, zult u niets vergeten en voor uzelf een sfeervolle omgeving creëren. 

Stap voor stap zullen wij u in ons blog uitgebreid van advies voorzien en tips geven bij het maken van een lichtplan voor de diverse ruimtes in uw huis. We starten met een algemene introductie over een verlichtingsplan.

Een woning is een uitdrukking van iemands persoonlijkheid en daarom erg belangrijk. De sfeer die in huis is het gereedschap waarmee dat uitgedrukt kan worden en is hoofdzakelijk afhankelijk van twee onderdelen. Dat zijn de interieurinrichting en de verlichting. 

Die twee disciplines vormen een twee-eenheid die op elkaar afgestemd moeten worden. Aan die afstemming ontbreekt het nog wel eens. Dat komt omdat voor de verlichting in beginfase elektrotechnische en soms bouwkundige voorzieningen getroffen moeten worden, maar men er pas op het laatst aan denkt. In onderstaande schema is te zien hoe de diverse disciplines met elkaar verband houden.

Inrichting woning / verlichting 

Ook lukt het vaak niet de juiste afstemming te krijgen, doordat er in bestaande woning te weinig aansluitpunten zijn gemaakt en vaak zitten die ook nog eens op de verkeerde plaats. Wie aan het begin een inrichtingsplan maakt, kan daarna het verlichtingsplan maken. En aan de hand van dat verlichtingsplan kan dan bepaald worden de aansluitpunten moeten komen. Onderstaande volgorde van de werkzaamheden zou ideaal zijn:

 Werkzaamheden inrichtingsplan

Daaruit vloeien dan weer de lijst van werkzaamheden voort, zoals sleuven maken in muren, het verplaatsen van aansluitpunten of een verlaagd plafond aanbrengen etc.etc.

Vaak worden verlichtingsarmaturen gekocht op basis van hun vormgeving. Sfeer die verlichting maakt is echter afhankelijk van hoe het licht door de lamp in ruimte wordt verdeelt en waar de lampen geplaatst zijn. Zowel in ruimte, als hun positie ten opzichte van elkaar. Het is ook van belang dat verlichtingssfeer in de verschillende ruimten van uw woning bij elkaar aansluiten, hoewel er zeker verschillen mogen zijn die door de functies worden bepaald.

Een goed inrichtingsplan en verlichtingsplan heeft zijn basis in de functies die in ruimten zullen krijgen. Als hulpmiddel kunt u onderstaande tabel gebruiken en vul hem aan naar uw eigen inzicht. Door op de ruimtenaam te klikken gaat u de pagina die specifieke informatie en tips geeft over de verlichting aldaar. De tabel is ook bedoeld om u in te leven in de nieuwe situatie. Zorg ervoor dat verlichting overal en altijd dimbaar is. Daardoor kan elke gewenste sfeer worden opgeroepen, zeker in combinatie meerdere armaturen die een verschillend effect geven.