Water in een buitenlamp is meestal condens. Condens kan zich vormen in een buitenlamp nadat de lamp lange tijd heeft aangestaan en vervolgens wordt uitgeschakeld. De warme en vochtige lucht in de lamp koelt af, waardoor er condens ontstaat. 

Condenswater in buitenverlichting 

Door condens kan kunnen elektrische onderdelen beschadigd raken en de aardlekschakelaar springen. Opgevangen condenswater kunt u verwijderen met een droge doek. Doe dit alleen als de spanning is uitgeschakeld.

Het kan ook zo zijn dat de lamp niet goed is aangesloten, waardoor er slecht gesloten kabelaansluitingen zijn. Hierdoor kan water binnensijpelen in de lamp. Het is dan ook belangrijk om altijd de lamp aan te laten sluiten door een installateur of om zelf goed de handleiding te volgen.

Ook vuile of beschadigde afdichtingen kunnen er voor zorgen dat er water in de buitenlamp komt. Rubberen pakkingen moeten daarom worden vervangen als ze kapot zijn. Maak de lamp droog (schakel de stroom uit), reinig hem en vervang eventuele beschadigde onderdelen. Als een afdekplaats wordt bevestigd bij bijvoorbeeld een grondspot, draai deze dan kruisgewijs aan. Zo wordt de afdichting gelijkmatig belast.