Als u led verlichting wilt aanschaffen ter vervanging van uw huidige verlichting is het in veel gevallen niet noodzakelijk om het gehele armatuur te vervangen. In dit artikel leggen wij u uit hoe het ook mogelijk is om over te stappen naar led verlichting.

Bij ledverlichting maken we onderscheid naar 2 soorten waarbij u in beide gevallen van dezelfde voordelen profiteert. Enerzijds zijn er armaturen op de markt met geintegreerde led's, hierbij zijn de led's ingebouwd en voor u als gebruiker niet los te vervangen. Aan het eind van de levensduur zult u dan ook het gehele armatuur moeten vervangen. Producten uit het assortiment Ledino van Philips zijn op basis van dit principe.

Led lampen in bestaande armaturen

Als alternatief kunt u uw bestaande armaturen voorzien van led lampen, u heeft bijvoorbeeld een plafondspot met 3 halogeenlampen GU10, deze halogeenlampen verbruiken normaal gesproken 35W of 50W. Met een GU10 led lamp 4W met vergelijkbare lichtopbrengst van 35W maakt u al aanzienlijke besparing. Daarnaast heeft een 230V GU10 lamp slechts 1000 branduren en de led lamp maar liefst een geschat aantal branduren van wel 25.000. 

Enige nadeel van de led lamp ten opzichte van de halogeenlamp is de aanschafprijs, deze is momenteel nog een stuk hoger maar inmiddels ook niet veel hoger dan de aanschafprijs van een gemiddelde kwalitatieve spaarlamp.

Haast voor alle fittingen zijn momenteel al led lampen te krijgen en vooral op het gebied van veel voorkomende fittingen zoals de E27, E14 en GU10 is het aanbod zeer ruim. Aandachtspunt bij het aanschaffen van de juiste led lampen als u ze wilt gaan dimmen is het gebruik van de juiste dimmer, niet alle led lampen werken even goed samen met standaard halogeen of gloeilamp dimmers.