TuinverlichtingHoe verlicht ik de tuin 's avonds? Welke mogelijkheden op het gebied van tuinverlichting zijn er en welke tuinverlichting pas het beste in onze tuin. Onderstaand vindt u enkele ideeën voor de verlichting van uw tuin.

Wanneer de eerste warme lentestralen van de zon te zien zijn worden de meesten van ons weer verleid de tuin in te gaan. Dit natuurlijke proces ontstaat door het feit dat de dagen van de week langer worden en de zwoele avonden het aantrekkelijker maken om naar buiten te gaan. Bij het ´s avonds tot leven brengen van uw tuin is het verlichten van een aantal zorgvuldig gekozen bomen, planten en andere elementen het meest belangrijk. Uw tuin en terras mag immers net zoveel aandacht krijgen als uw interieur.  Deze richtlijn laat u de verschillende manieren zien waarop u buitenverlichting kunt gebruiken voor het openen van een nieuw uitzicht op uw tuin, zodat u er ook ´s avonds van kunt genieten. 

Welke elementen worden verlicht?

In eerste instantie is het belangrijk om overdag een keuze te maken tussen welke bomen en planten uw wilt uitlichten. Deze keuze is bepalend om het unieke karakter van uw tuin tot uiting te laten komen. Door verschillende welgeplaatse lichtpunten is het mogelijk s’ avonds  de tuin tot leven te laten komen. Bij het plaatsen van de lichtpunten moet men overbelichting voorkomen, teveel licht kan ervoor zorgen dat er een groot stuk van de magie verdwijnt.  Wanneer u planten of bomen van onder zou willen belichten is dat mogelijk via speciale spots op een steekpin. Door gebruik van spots met een verstelbare kop kunt u het licht zo laten vallen zodat het juiste effect wordt gecreëerd. 

Overweeg ook om naast bomen en planten andere interessante elementen te verlichten zoals waterpartijen, ornamenten en paden. Door deze elementen in het licht te zetten creëert uw mooie blikvangers in uw tuin. Een handige tip hierbij is om de tuinverlichting in te delen in verschillende zones zoals functionele verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. Door elke zone aan te sluiten op apart lichtcircuit met een afzonderlijke schakelaar is het mogelijk de zones los van elkaar te gebruiken. Wilt u bijvoorbeeld enkel sfeerverlichting dan kunt u deze gemakkelijk aandoen. 

Verschillende Tuinlampen

Nadat u een keuze heeft gemaakt welke elementen u zou willen verlichten in uw tuin is het van belang een keuze te maken welke lampen u gaat gebruiken. Elke tuinlamp geeft een ander soort licht waardoor het mogelijk is om hierin te variëren. Geïntegreerde verlichting schijnt vanuit de grond ten opzichte van bovengrondse armaturen die rondom verlichten. Wandlampen kunnen daarentegen zowel rondom als naar beneden schijnen en het licht van spots komt van onderaf. De keuze van lampen wordt vaak gebaseerd op basis van de te verlichten elementen en het praktische gebruik ervan. Wanneer er bijvoorbeeld kinderen of huisdieren in de tuin spelen is het niet verstandig te werken met tuinlantaarns maar juist de armaturen te verwerken in de bestrating. 

Bloempot verlichting

Verlichte Bloempot

Een mooi product om aan uw tuin toe te voegen is de verlichte bloempot. De combinatie van verlichting met decoratie maakt dit tot een sfeervol product wat zeker een toegevoegde waarde kan bieden aan uw tuin. Inmiddels zijn er veel soorten varianten verkrijgbaar van het klassieke ronde model tot de hoge vaas. Voor elke ruimte is er wel een geschikte bloempot te vinden. 

Tot slot blijft het de truc om de aandacht in uw tuin te richten op de elementen die u verlicht, in plaats van op de lampen zelf. Probeer de lampen die u gebruikt dus te verstoppen achter planten of andere elementen. Het voordeel hiervan is dat u overdag geen last heeft van het lichtpunt terwijl u er s’ avonds  wel plezier van hebt.