Kleurtemperatuur / Lichttemperatuur van lampen

De kleur van een lamp noemen we kleurtemperatuur of lichttemperatuur, deze wordt gemeten in de eenheid Kelvin, afgekort met de hoofdletter 'K'. Hoe lager, hoe warmer (geler) de kleur van het licht zal zijn, hoe hoger, hoe koeler (witter) de kleur van het licht. Op de verpakking van een lamp staat meestal duidelijk vermeld wat de kleurtemperatuur in Kelvin is, bijvoorbeeld 2700K staat voor warmwit en 4000K staat voor koelwit.

Kleurtemperatuur lampen

Bij het ontwerpen van de verlichting in uw woning is de lichtbron de eerste en meest bepalende keuze. Ze bepaald de sfeer en de kwaliteit van de verlichting, als ook de vormgeving van de armatuur. Immers een kleine lamp laat een heel andere armatuur vormgeving toe, dan een grote lamp. De kleurtemperatuur van het licht dat de lamp levert is erg sfeer bepalend. Daarom is het belangrijk hier nader op in te gaan.

Vuur, olielampen, kaarsen, gloei- en halogeenlampen geven allen licht doordat iets verhit wordt en gaat gloeien of branden. Het begrip kleurtemperatuur heeft daar dan ook een rechtstreeks verband mee. Wit licht is namelijk nooit wit, maar altijd wat gelig of juist blauwig. De tint van het wit licht willen we eenduidig aan kunnen geven en dat kan als volgt:

Neem een ijzeren staaf en leg die in het vuur. Verhit de staaf tot die roodgloeiend wordt. Het licht is super-extra-warmwit. Meet de temperatuur van de ijzeren staaf. De temperatuur wordt alleen niet uitgedrukt in graden Celcius, maar in Kevin (K). Dat is de eenheid voor temperatuur die men in de natuurkunde hanteert. 

Een rood-heet gloeiende staaf ijzer zal doorgaans een temperatuur hebben van rond de 2.000 K. Door de staaf verder te verhitten wordt deze op enig moment witheet en de temperatuur kan bijv. 6.000 K. Doordat de tint van het licht nu vast is gelegd in de kleurtemperatuur kan licht van andere lichtbronnen er ook mee vergeleken worden.

Zo heeft daglicht 5.600 K, een gloeilamp 2.700 K, een fluorescentiebuis bijv. 3.000 K of misschien 4.000 K. Populaire kleurtemperaturen zijn:

  • 2.300 K: Gedimde gloei- of halogeenlamp, LED strips
  • 2.500 K: Gedimde gloei- of halogeenlamp, LED strips
  • 2.700 K: extra warmwit (gloeilampen, LED-lampen)
  • 3.000 K: warmwit (halogeen, fluorescentie, HID-lampen, LED-lampen enz)
  • 4.000 K: neutraal wit (niet leverbaar met gloei- en halogeenlampen)
  • 6.500 K: koudwit (niet leverbaar met gloei- en halogeenlampen)