Kleurweergave-index lampen

Een andere erg belangrijke kwaliteitsfactor van lampen en licht is de kleurweergaveindex. Wie wit licht door een prisma laat vallen, krijgt de regenboog te zien. In feite ontrafelen we het witte licht in de “onderdelen” waaruit het bestaat. De regenboog is te vergelijken met de noten op een toonladder. De rode tinten zijn de lage tonen, de blauwe de hoogste tonen. Oranje, geel, groen enz liggen ertussen.

Het licht dat ontleed werd is te vergelijken met een stukje muziek. De lichtkleur is dan te vergelijken met hoe de muziek klinkt (bijv. klassiek, pop, metal enz), terwijl de zuiverheid van de tonen te vergelijken is  met de kleurweergaveindex. Nu blijkt dat vuur, zon-, olie-, kaars-, gas-, gloei- en halogeenlicht de zuiversten te zijn. Daarna komen de hoge kwaliteit LED, gasontladingslampen en (compact) fluorescentie buzien. Daaronder de normale kwaliteit LED, gasontladingslampen en (compact) fluorescentie buizen. Een daaronder komen de oranje kleurige straatverlichtingslampen die het meest “vals klinken”.

De visuele uitwerking van “vals licht” is te vergelijken met de kleurverzadiging van een foto. Wie weleens met fotobewerkingssoftware werkt (in Picasa bijv.) weet dat de kleuren intenser gemaakt kunnen worden of juist helemaal weggenomen kunnen worden tot dat een zwart-wit foto ontstaat.

Een hoge kleurweergaveindex, ook wel Ra-waarde of CRI genoemd, levert mooie kleuren. Een lage daarentegen levert grauwe groezelige kleuren. Let vooral op de gele, oranje en rode tinten. Een Ra>80 is een goed gemiddelde. Voor zowel gewone lampen als led lampen staat vaak de Ra waarde aangegeven.

Kleurweergave index