Lichtplan woonkamer

De meeste tijd brengen we door in de woonkamer (eventueel met aangrenzende open keuken) en voor verschillende activiteiten zoals eten, televisie kijken, een boek lezen, visite ontvangen etc.etc. Al deze activiteiten stellen verschillende eisen aan de binnenverlichting.

Kies voor een bepaalde stijl, die doorheen de gehele woning te herkennen zal zijn. Denk daarbij aan benaming als minimalistisch, klassiek, landelijk, industrieel enz. Maak een plattegrond op schaal en plaats meubels. Op internet zijn daarvoor software pakketten.

Zorg ervoor dat de wanden met licht “gewassen” worden, ongeacht de stijl die gekozen is. Dit zorgt ervoor dat de ruimte zichtbaar wordt en vergroot het gevoel van ruimtelijkheid. Plaats armaturen met halogeenlamp met eigen reflector op 400 mm uit de wand en telkens op 2.000 mm uit elkaar. Maak deze verlichting apart dimbaar van de rest van de verlichting.

Deze verlichting is voldoende als basis verlichting. Bij grotere woonkamers kan het soms wenselijk zijn ook meer in het midden armaturen te plaatsen, maar wees hier voorzichtig mee. Maak de armaturen die in het midden geplaatst zijn in elk geval weer apart schakelbaar en dimbaar.

Bepaal de plaats waar schilderijen of foto’s aan de wand komen te hangen. Houdt rekening met de posities van de basisverlichtingsarmaturen langs de wand. Plaats, als het even kan, de kunst tussen die armaturen. Plaats spots om de kunst te verlichten. Monteer die op 1/3 van de montagehoogte uit de wand. Kies 1 spot per 1 meter. Dus bij een kunstwerk van 2 meter breed, zijn 2 spots nodig enz. Laat eventueel een basisverlichtingsarmatuur weg voor een goede uitlichting van het kunstwerk.

Bij veel woningen zal het zonder meer niet mogelijk zijn de wanden te “wassen” met licht. Kies in die situatie tussen afzien van die verlichting of het aanbrengen van railverlichting / spanningsrail, een koof, dan wel verlaagd plafond met inbouwspots.

Aanvullende verlichting kan in de vorm van hanglampen, vloerlampen, schemerlampen enz. Verlicht beelden e.d. met aparte spots. De kunst is dan om de directe omgeving van het beeld wat donkerder te houden, zodat het beeld zelf goed afsteekt tegen de achtergrond.

Naast verlichting vanuit het plafond kunt u met wandlampen ook prima indirecte sfeerverlichting creëren, up&down lighters worden hier veel voor gebruikt.