Voor ons assortiment Amazon Echo smart speakers bezoeken we regelmatig Amazon.com om te zien of er nieuwe producten zijn toegevoegd die de moeite waard zijn om op te nemen. Onlangs kwam ik daar weer iets nieuws tegen waarvan ik het bestaan niet wist; Dash Buttons van Amazon, de Dash Button is een handige en zeer kleine wireless device die gebruikt kan worden om eenvoudig en snel een product online te bestellen en te laten bezorgen, zonder daarvoor 1 stap te veel te zetten. Je drukt op een knop en het device gebruikt wifi om het voorgeselecteerde product via Amazon te bestellen. Dash buttons zijn er vrijwel voor ieder type product, of het nu gaat om luiers, dierenvoeding, verzorgingsproducten, frisdrankjen, koffie en chips, zo'n beetje ieder merk dat er toe doet heeft zijn eigen button. Zelfs naar Alexa roepen, "add coffee to my shopping list" is al niet meer nodig, 1 simpele druk op de knop van de dash button, die niet geheel toevallig ook naast de espressomachine tegen de muur gemonteerd zit, is voldoende.  

 Dash Buttons Amazon

Ik vraag me af of zoiets nu echt nodig is? maar laten we eerlijk zijn, gemak dient de mens en als het er is, lijkt het me in ieder geval erg handig en tijdbesparend. Ideaal voor de aanschaf van vervangingsproducten waar weinig of geen interesse voor is om apart voor te gaan rijden of om uitgebreid voor te gaan winkelen, het moet er gewoon zijn en als het op is, moet het zo snel mogelijk aangevuld worden. Hoe kinderlijk eenvoudig het werkt wordt meteen duidelijk hieronder; wasmiddel en wc-papier op de juiste plaats met een simpele druk op de knop meteen online besteld. Bij de uiterst rechtse foto vraag je je toch af of deze persoon al niet te laat is met bestellen, "same minute delivery" zal zelfs voor Amazon nog een brug te ver zijn.

Dash buttons in praktijk

Dash Button voor slechts $4,99 

Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, de dash button kost slechts $4,99 en bij de eerste keer gebruik wordt dit ook nog eens door Amazon op je saldo gecrediteerd. Of deze korting op iedere nieuwe button kan worden toegepast kan ik zo gauw niet terug vinden maar het zal mensen snel over de streep trekken het eens voor een eerste keer te proberen. 

Virtual dash buttons

Wie geen behoefte heeft aan een huis vol devices die overal te pas en te onpas op gemonteerd zitten, is er ook een digitale variant, de virtual dash button. Deze zijn eenvoudig toegankelijk vanuit de Amazon shopping app voor smartphone of tablet of bijvoorbeeld op de Echo Show. Om de klant zoveel mogelijk aan zich te binden, is deze service alleen beschikbaar voor Amazon Prime members en worden alle standaard klantspecifieke wensen (betaalmethode, afleveradres, snelheid van leveren) mee genomen indien een bestelling wordt geplaatst via een virtual dash button.