Grondspots voor in uw tuin aanleggen vereist specifieke kennis en dient goed te gebeuren zodat u jarenlang kan genieten van de sfeervolle verlichting uit uw grondspots in de tuin.

Voor het aanleggen en installeren van grondspots als tuinverlichting is specialistische kennis vereist. Een erkend elektrotechnisch installateur zou deze kennis moeten hebben om voor u grondspots op de juiste manier (waterdicht) te installeren. De meeste grondspots hebben de IP-waarde IP67, dit houdt in dat ze bestand zijn tegen regenval en andere vormen van neerslag. Met deze IP-waarde zijn de grondspots NIET geschikt voor installatie onder water, hiervoor is IP69 vereist.
Omdat de grondspot dus aan de onderzijde ook niet onder water mag komen te staan, is voldoende afwatering zeer essentieel.  

Afwatering grondspots aanleggen

U gaat als volgt te werk; u maakt de inbouwopening voor de grondspot 20cm dieper dan de aangegeven vereiste inbouwdiepte. U voorziet deze 20cm van grind, dit bevordert de afwatering en voorkomt de vorming van stuwwater. Vervolgens plaatst u, indien meegeleverd, de kunststof inbouwpot. Hierin wordt vervolgens uw grondspot geplaatst. Zie onderstaande detailtekening van de situatie.

Aansluiten van meerdere grondspots

Voor de aansluiting van meerdere grondspots hebben we 2 adviezen:

1. Gebruik rubberen snoer aan de onderzijde van de grondspot, de wartel aan de onderzijde die moet zorgen voor waterdichtheid sluit zich nauwer om een flexibele rubberen snoer dan om een stugge grondkabel (bijvoorbeeld YMVKAS)

2. Gebruik een gietmofpakket; een gietmof zorgt voor een ondergrondse waterdichte verbinding bij de aansluiting van meerdere (grond) spots. De grondkabel 230V komt de doos in en kan vervolgens in verbinding worden gebracht met de rubberen snoeren van de grondspots, zodoende komt op alle spots stroom te staan.