Compact fluorescentie lampen II

De fitting G24d en G24q zijn lampvoeten voor compact fluorescentie lampen. Deze lampen zijn hetzelfde als spaarlampen, maar nu is de “trafo” uit de lampvoet gehaald. De “trafo”, die nu voorschakelapparaat of ballast heet, is dus een losse eenheid die in een armatuur gebouwd dient te worden.

Het voordeel daarvan is dat de elektronica van de ballast niet zo snel te warm zal worden en ook is beter ontworpen elektronica mogelijk. Daarnaast kunnen kwalitatief betere componenten gebruikt worden, waardoor de levensduur toeneemt en de dimmen tot de mogelijkheden gaat behoren. Dat laatste echter alleen bij compact fluorescentie lampen met voet G24q.

De compact fluorescentie buizen van het type TC-D en TC-DEL zijn uitgevoerd met een lampvoet G24d resp. G24q. Daarvan bestaan drie varianten en dat is gedaan om ervoor te zorgen dat lampen van verschillend vermogen niet verwisseld kunnen worden. Dat zou nl. zeer nadelige gevolgen hebben voor lamp en ballast.

In de onderstaande tabel wordt duidelijk welke fitting bij wel lamp hoort:

Lamp

Fitting

 

Voorschakelapparaat soort

TC-D 10W en 13W

G24d-1

2-pins / conventioneel

TC-D 18W

G24d-2

2-pins / conventioneel

TC-D 26W

G24d-3

2-pins / conventioneel

 

 

 

TC-DEL 10W en 13W

G24q-1

4-pins / elektronisch

TC-DEL 18W

G24q-2

4-pins / elektronisch

TC-DEL 26W

G24q-3

4-pins / elektronisch

 

De G24d fittingen hebben in het midden van de voet een kunststof pin met daar omheen een 2-tal contactpinnen. De G24q voeten zijn hetzelfde, maar nu met 4 contactpinnen. De lampvoet sluit ook perfect aan op de contra in de armatuur, zodat aanraking van de contactpinnen niet mogelijk is.

De 4-pins G24q lampvoeten zijn exclusief bedoeld voor aansluiting op een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) in tegenstelling tot de 2-pins uitvoering (G24d) die uitsluitend bedoeld zijn voor aansluiting op conventionele voorschakelapparaten (CVSA). Een voorschakelapparaat verbruikt zelf ook energie en het verbruik van een EVSA is ca. 10-15% lager dan van een CVSA.

De TC-D en TC-DEL lampen zijn gestandaardiseerde namen en worden verkocht onder handelsnamen als Dulux D, Dulux D/E, PLC 2-pins en PLC 4-pins.