Compact fluorescentie lampen III

De fitting GX24d en GX24q zijn een lampvoeten voor compact fluorescentie lampen. Deze lampen zijn hetzelfde als spaarlampen, maar nu is de “trafo” uit de lampvoet gehaald. De “trafo”, die nu voorschakelapparaat of ballast heet, is dus een losse eenheid die in een armatuur gebouwd dient te worden.

Het voordeel daarvan is dat de elektronica van de ballast niet zo snel te warm zal worden en ook is beter ontworpen elektronica mogelijk. Daarnaast kunnen kwalitatief betere componenten gebruikt worden, waardoor de levensduur toeneemt en de dimmen tot de mogelijkheden gaat behoren. Dat laatste echter alleen bij compact fluorescentie lampen met voet GX24q. 

De compact fluorescentie buizen van het type TC-T en TC-TEL zijn uitgevoerd met een lampvoet GX24d resp. GX24q. Van de GX24d bestaan drie varianten, van de GX24q bestaan 5 varianten. Dat is gedaan om ervoor te zorgen dat lampen van verschillend vermogen niet verwisseld kunnen worden. Dat zou nl. zeer nadelige gevolgen hebben voor lamp en ballast.

In de onderstaande tabel wordt duidelijk welke fitting bij wel lamp hoort:

Lamp

Fitting

 

Voorschakelapparaat soort

TC-T 13W

GX24d-1

2-pins / conventioneel

TC-T 18W

GX24d-2

2-pins / conventioneel

TC-T 26W

GX24d-3

2-pins / conventioneel

 

 

 

TC-TEL 13W

GX24q-1

4-pins / elektronisch

TC-TEL 18W

GX24q-2

4-pins / elektronisch

TC-TEL 26W

GX24q-3

4-pins / elektronisch

TC-TEL 32W

GX24q-3

4-pins / elektronisch

TC-TEL 42W

GX24q-4

4-pins / elektronisch

TC-TEL 57W

GX24q-5

4-pins / elektronisch

De GX24d fittingen hebben in het midden van de voet een kunststof pin met daar omheen een 2-tal contactpinnen. De GX24q voeten zijn hetzelfde, maar nu met 4 contactpinnen. De lampvoet sluit ook perfect aan op de contra in de armatuur, zodat aanraking van de contactpinnen niet mogelijk is.

De 4-pins GX24q lampvoeten zijn exclusief bedoeld voor aansluiting op een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) in tegenstelling tot de 2-pins uitvoering (GX24d) die uitsluitend bedoeld zijn voor aansluiting op conventionele voorschakelapparaten (CVSA). Een voorschakelapparaat verbruikt zelf ook energie en het verbruik van een EVSA is ca. 10-15% lager dan van een CVSA.

De TC-T en TC-TEL lampen zijn gestandaardiseerde namen en worden verkocht onder handelsnamen als Unique T, Dulux T/E en PL-T.