E14

De E14 fitting is een Edison fitting, dit is een lampvoet met een schroefdraad. Ze bestaan al sinds 1909 en zijn onderdeel van gloeilampen. Omdat spaarlampen en led lampen uitwisselbaar moeten zijn met gloeilampen, worden deze typen lampen ook met de Edison fitting geleverd.

E14 fitting

De stroom wordt via een contact aan de onderzijde van de fitting en via de schroefdraadhuls naar de gloeidraad geleid. Het betekent dus dat de huls stroom voerend is en aanraking leidt tot een schok. Het is dus gevaarlijk en daarom moet de stroom afgeschakeld zijn voordat de lamp verwisseld wordt.

Het is belangrijk de groepenschakelaar waarop de lamp is aangesloten uit te zetten. Het is onvoldoende om de lichtschakelaar uit te zetten, omdat er desondanks nog een spanning op kan staan die weliswaar te laag is om de lamp te laten branden, maar hoog genoeg kan zijn en dus gevaar inhoud.

Dit type fitting wordt aangegeven met symbool E en daarachter 2 cijfers voor de diameter. In het geval van de E14 fitting is diameter van het schroefdraad 14mm.

Voor lampen met een E14 fitting >>> E14 lampen