G53

De fitting G53 is een lampvoet voor 12V halogeenlampen met een reflector. Dit type lampvoet valt onder de categorie van bipin lampvoeten, waarvan vele varianten bestaan zoals de GU4, GU5.3, GU10 en de GY6.35 om een aantal populaire varianten te noemen. De bipin lampvoet is in 1893 uitgevonden door de Amerikaan Reginald Fessenden.

G53 fitting

De G in de notatie G53 gaat terug naar de tijd men gewoon glas gebruikte voor de oorspronkelijke lampen. De huidige halogeenlampen zijn allemaal gemaakt van kwartsglas voor de brander en gecoat glas voor reflector. 

Het getal 53 slaat op de hart-op-hart afstand in millimeters tussen de pinnetjes. De G53 fitting is de lampvoet voor 12V reflector halogeen lampen met een diameter van 111 mm. Het is in essentie een reflector met in het midden een halogeen lampje met een voet GY6.35. De contactpinnen van dat lampje zijn verbonden met twee dunne metalen plaatjes die tot een hoek zijn gevouwen. Die hoeklijntjes zijn op de achterkant van de reflector gemonteerd.

De voedingskabels die van de transformator komen worden bevestigd aan de metalen hoeklijntjes. Er bestaan twee bevestigingsmethoden. De ene is een metalen klemmetje dat op het hoeklijntje geschoven wordt. De twee is een metalen plaatje met een u-vormige uitsparing, die onder de kop van de schroeven geplaatst worden waarmee de hoeklijntjes op de reflector bevestigd zijn

Lampen die met de G53 fitting zijn uitgerust worden aangeduid met de generieke (ZVEI)namen QR-111. Elke fabrikant heeft er weer eigen naam voor zoals Halospot ECO of Masterline 111.

G53 fitting / lampvoet

G53 lampvoet / fitting