G9

De fitting G9 is een lampvoet voor 230V halogeenlampen zonder een reflector. Dit type lampvoet valt onder de categorie van bipin lampvoeten, waarvan vele varianten bestaan zoals de GU4, GU5.3, GU10 en de GY6.35 om een aantal populaire varianten te noemen. Ook de bipin lampvoet is in 1893 uitgevonden door de Amerikaan Reginald Fessenden.

G9 fitting

De G in de notatie G9 gaat terug naar de tijd men gewoon glas gebruikte voor de oorspronkelijke lampen. De huidige halogeenlampen zijn allemaal gemaakt van kwartsglas voor de brander en gecoat glas voor reflector.

Het getal 9 slaat op de hart-op-hart afstand in millimeters tussen de pinnetjes. De contactpinnen zijn direct in het (kwarts)glas gemonteerd en zijn omgebogen terug naar boven toe. De keramische lamphouder waarin ze geplaatst worden heeft diep terug liggend twee spleetjes waarin de omgebogen contact pinnen passen en die meteen ook voor mechanische borging zorgen.

Lampen die met de G9 fitting zijn uitgerust worden aangeduid met de generieke (ZVEI)namen QT14 en QR41. Elke fabrikant heeft er weer eigen naam voor zoals Halopin ECO of Ecohalo clickline G9. De QR41 heeft als handelsnaam Decopin en wordt maar door 1 fabrikant gevoerd. Deze lamp heeft een 230V halogeen brander met G9 voet, maar is gemonteerd in een reflector.

De 230V halogeenlampen hebben als bestaansrecht dat ze geen transformator nodig hebben. Voor producten / lampen met een G9 lampvoet >>> G9 lampen