GU10

De fitting GU10 is een lampvoet voor 230V halogeenlampen met een reflector. Dit type lampvoet valt onder de categorie van bipin lampvoeten, waarvan vele varianten bestaan zoals de G9, GU4, GU5.3 en de GY6.35 om een aantal populaire varianten te noemen. Ook de bipin lampvoet is in 1893 uitgevonden door de Amerikaan Reginald Fessenden.

GU10 fitting

De G in de notatie GU10 gaat terug naar de tijd men gewoon glas gebruikte voor de oorspronkelijke lampen. De huidige halogeenlampen zijn allemaal gemaakt van kwartsglas voor de brander en gecoat glas voor reflector. De U geeft aan dat de lamp een voorziening heeft, waarmee het in de armatuur mechanisch geborgd kan worden.

Het getal 10 slaat op de hart-op-hart afstand in millimeters tussen de pinnetjes. De contactpinnen hebben verloop in diameter. Dat is geen geleidelijk verloop, maar een steil verloop. Er zitten als het ware “knopjes” aan de uiteinden die met een draaibeweging in de houder klikken en de lamp zo mechanisch borgen.

De reflector loopt, anders dan bij de GU5.3 fitting, uit in een ronde basis waaruit de contactpinnen steken. Bij de GU10 lampvoet verjongd dit ronde gedeelte naar beneden toe. Bij de GZ10 is het recht.

Lampen die met de GU10/GZ10 fitting zijn uitgerust worden aangeduid met de generieke (ZVEI)namen QPAR51 (GU10) en QPAR-CB51 (GZ10). Elke fabrikant heeft er weer eigen naam voor zoals Halopar ECO of Ecohalo spot.

Voor lampen met een GU10-fitting >>> GU10 lampen

GU10 lampen worden veel gebruikt in (richtbare) plafondspots en inbouwspots.