GU4

GU4 fitting

De fitting GU4 is een lampvoet voor 12V halogeenlampen met een reflector. Dit type lampvoet valt onder de categorie van bipin lampvoeten, waarvan vele varianten bestaan zoals de GU10, GU5.3, GY6.35 om een aantal populaire varianten te noemen. Ook de bipin lampvoet is lang geleden uitgevonden door de Amerikaan Reginald Fessenden.

In 1893 mocht de firma Westinghouse de wereldtentoonstelling in Chicago uitvoeren met elektrisch licht. Dat zou de eerste keer in de geschiedenis zijn. Men wilde graag de lampen van Edison gebruiken, maar dat werd geweigerd. Dat probleem heeft men omzeilt door de bipin lampvoet uit te vinden.

De G in de notatie GU4 gaat terug naar de tijd men glas gebruikte voor de oorspronkelijke lampen. De U geeft aan dat de lamp een voorzien heeft, waarmee het in de armatuur vastgezet kan worden. In dit geval is dat een U vormige metalen klem, die de lamp vast houdt. Het getal 4 slaat op de hart-op-hart afstand in millimeters tussen de pinnetjes.

De GU4 lampvoet komt men in de praktijk alleen tegen bij de 12V reflector halogeenlamp met een diameter van 35mm. Deze lamp wordt de MR11 genoemd of QR-CBC35.

De glazen reflector loopt uit in een rechthoekige basis waar twee eruit gestekende pinnetjes zijn aangebracht in een keramische houder die weer in het glas is gevat. De pinnetjes steekt men in de lampvoet van de armatuur de tevens de u-vormige klem bevat. De rechthoekige basis van de lamp zelf heeft aan weerszijden een richeltje, waarin de klem moet vallen om de lamp goed vast te zetten.

De voet GZ4 heeft dezelfde specificaties, maar mist in de voet van de lamp het richeltje waarin het U-klemmetje zou moeten vallen.