GU5.3

De fitting GU5.3 is een lampvoet voor 12V halogeenlampen met een reflector. Dit type lampvoet valt onder de categorie van bipin lampvoeten, waarvan vele varianten bestaan zoals de GU10, GU4, GY6.35 om een aantal populaire varianten te noemen. Ook de bipin lampvoet is lang geleden uitgevonden door de Amerikaan Reginald Fessenden.

GU5.3 fitting

In 1893 mocht de firma Westinghouse de wereldtentoonstelling in Chicago uitvoeren met elektrisch licht. Dat zou de eerste keer in de geschiedenis zijn. Men wilde graag de lampen van Edison gebruiken, maar dat werd geweigerd. Dat probleem heeft men omzeilt door de bipin lampvoet uit te vinden.

De G in de notatie GU5.3 gaat terug naar de tijd men glas gebruikte voor de oorspronkelijke lampen. De U geeft aan dat de lamp een voorzien heeft, waarmee het in de armatuur mechanisch geborgd kan worden. In dit geval is dat een U vormige metalen klem, die de lamp vast houdt. Het getal 5.3 slaat op de hart-op-hart afstand in millimeters tussen de pinnetjes.

De GU5.3 lampvoet komt men in de praktijk alleen tegen bij de 12V reflector halogeenlamp met een diameter van 51mm. Men spreekt over de MR16 lamp of ook de QR-CBC51.

De glazen reflector loopt uit in een rechthoekige basis waar twee eruit gestekende pinnetjes zijn aangebracht in een keramische houder die weer in het glas is gevat. In de rechthoekige basis zijn aan weerszijde richeltjes aangebracht. De pinnetjes steekt men in de lampvoet van de armatuur de tevens de u-vormige klem bevat. De U-klem klikt in de richeltjes en borgt de lamp.

De lampvoet GU5.3 wordt toegepast in 12V halogeenspots al-dan-niet met ingebouwde transformator. Dit kunnen zowel inbouwspots zijn, als opbouwspots of railspots. 

Voor lampen met een GU5.3-fitting >>> MR16 lampen