GY6.35

GY6.35 fitting

De fitting GY6.35 is een lampvoet voor 12V halogeenlampen zonder een reflector. Dit type lampvoet valt onder de categorie van bipin lampvoeten, waarvan vele varianten bestaan zoals de GU4, GU10 en de GU5.3 om een aantal populaire varianten te noemen. Ook de bipin lampvoet is lang geleden uitgevonden door de Amerikaan Reginald Fessenden.

In 1893 mocht de firma Westinghouse de wereldtentoonstelling in Chicago uitvoeren met elektrisch licht. Dat zou de eerste keer in de geschiedenis zijn. Men wilde graag de lampen van Edison gebruiken, maar dat werd geweigerd. Dat probleem heeft men omzeilt door de bipin lampvoet uit te vinden.

De G in de notatie GY6.35 gaat terug naar de tijd men gewoon glas gebruikte voor de oorspronkelijke lampen. De huidige halogeenlampen zijn allemaal gemaakt van kwartsglas. Het getal 6.35 slaat op de hart-op-hart afstand in millimeters tussen de pinnetjes. De diameter van de contact pinnetjes is 1,25 mm. De G6.35 en de GX6.35 hebben beide een pin-diameter 1,00 mm. De contactpinnetjes zijn direct in het (kwarts)glas van de lamp gevat.

De GY6.35 lampvoet komt men in de praktijk alleen tegen bij de 12V spots met een eigen reflector. Daardoor zijn andere bundelbreedtes mogelijk dan met de MR11/MR16 lampen. Ook kan de reflector groter zijn in verhouding tot de lamp afmetingen, waardoor het licht zich beter laat bundelen en er minder lichtverlies optreedt. Halogeenlampen met deze lampvoet heten QR-C16 en QT-12.