LED lichtbronnen

In de media gonst het over led als de oplossing voor alle energie problemen met betrekking tot verlichting. LED vervangers zouden niet stuk gaan, heel weinig energie verbruiken en volledig uitwisselbaar zijn met de huidige lampen. Zou het waar kunnen zijn?

Om met de het meest gebruikte argument te beginnen, de energiebesparing. Die is er. Een paar vergelijkingen:

Energie besparing led lampen t.o.v. gloeilampen

Een gloeilamp van 60W levert gewoonlijk 710 lumen (de eenheid van de hoeveel licht die een lamp opwekt). Een LED lamp levert bijv. 810 lumen en verbruikt dan 10W. De licht opbrengst is vergelijkbaar, maar het verbruik is 16,7% van die van de 60W gloeilamp. De besparing derhalve 83,3%. Stel, het energietarief is € 0,22 per kWh (kilowattuur). Thuis brandt de verlichting doorgaans 500 tot 1.000 uur per jaar; 700 uur/jaar voor het gemak. De besparing is 60-10= 50W (=0,05 kW / kilowatt). De besparing is nu 0,05 kW x 700 uur x € 0,22 per kWh = € 7,70 per jaar. Kost zo’n lamp bijv. € 29,05 per stuk, incl. BTW, dan is die investering in € 29,05 : € 7,70 = 3 jaar en 9 maanden terug verdient. Brandt de verlichting nu bijv. 4.000 uur per jaar (buitenverlichting op een lichtcel geschakeld), dan is de besparing 0,05 x 4.000 x € 0,22= € 44,00 per jaar en is de lamp dus binnen een jaar terugverdiend.

Energiebesparing led lampen t.o.v. halogeenlampen

Een andere populaire lamp is de 230V halogeen reflector lamp met lampvoet GU10. Een veel gebruikte versie is die van 40W, met een lichtbundelbreedte van 30o en levert 900 Cd in het hart van die lichtbundel (lichtopbrengst). Een led versie van een gerenommeerde fabrikant verbruikt 8W met een lichtbundelbreedte van 36o en 950 Cd in het hart van de lichtbundel. Dat is om en nabij vergelijkbaar en derhalve is de besparing 40W – 8W = 32W. In geld is de besparing 0,032 x 700 x € 0,22 = € 4,93 per jaar. Een dergelijke lamp kost doorgaans € 28,50 incl. BTW en de terugverdientijd is daarom € 28,50 : € 4,93 = 5 jaar en 8 maanden. 

Lichtkwaliteit led lichtbronnen

De lichtkwaliteit heeft te maken met de lichtkleur, hoe natuurgetrouw gekleurde objecten in dat licht kunnen worden gezien en met het dimmen.

Lichtkleur.

Wat betreft de lichtkleur kunnen we stellen dat warmwitte leds geen probleem meer zijn.

Natuurgetrouwheid.

De natuurlijkheid van gekleurde objecten in het licht van led vervangers is goed, maar dat is het dan ook. Het haalt het niet bij halogeen/gloeilampen. Als u alle lampen hebt vervangen door led, dan zult u er doorgaans geen erg in hebben. Er bestaan merken die ook dit goed op orde hebben, maar die liggen vooralsnog niet in de winkel.

Dimmen.

Tot zover gaat het nog ok met de led vervangers. Dat wordt anders als u gaat dimmen. Het laagste niveau is meestal ca. 20% en dat is echt teveel voor gezellige verlichting thuis. Bovendien verandert de lichtkleur niet naar de goudgele gloed die halogeen lampen krijgen als ze gedimd worden. En niet elke dimmer is geschikt voor de led vervangers, waardoor een hinderlijk knipperen kan ontstaan (stroboscopisch effect) en andere problemen.

Daarom is ons advies led vervangers pas in te kopen als u vooraf hebt getest of de led vervangers zich goed laten dimmen met de dimmer die u heeft of gaat kopen.

 Conclusies

-LED vervangers zijn goed toe te passen in buitenverlichting, bijkeukens, schuren en garages, bergingen, traphuizen en gangen, zolders, kortom overal waar de ruimten een meer functioneel gebruik hebben.

-In keukens is het toepassen van led verlichting een niet zo goed idee omdat veel keukens tegenwoordig woonkeukens zijn en ook omdat de kleur van het voedsel belangrijk is om de versheid te beoordelen. Als de kleuren dan niet optimaal worden weergegeven in het led licht, is dat nadelig.

-In buitenverlichting is het des te meer voordelig omdat die verlichting al gauw 4.000 uur per jaar brandt en er dus veel kWh te besparen valt. Dimmen is meestal niet nodig en de natuurlijkheid van kleuren ligt hier minder kritisch. 

Ons aanbod ledverlichting en ledlampen is zeer omvangrijk en dan met name het assortiment van Philips.