Levensduur lampen

Met de komst van led lampen is de discussie over levensduur van lampen opgelaaid. De led lampen zouden niet meer stuk en het “eeuwige” leven hebben. Niets is minder waar. Om een goed vergelijk te kunnen maken, is een begrip over hoe de levensduur van lampen bepaald wordt erg belangrijk.

Een lamp kan op verschillende manieren kapot gaan. Ten eerst kan de lamp gewoon echt kapot zijn; destructief falen noemen ze dat mooi. Eigenlijk alle lampen kunnen zo de geest geven, alleen de ene doet er veel langer over dan de ander. Om te kunnen bepalen wat deze levensduur is, zouden alle lampen getest moeten worden. Maar ja, dan zijn ze ook allemaal stuk.

Dus worden er steekproeven genomen uit een geproduceerde partij. Voor het doel van de uitleg, zeg dat het er 50 zijn. Deze worden allemaal in een fitting geplaatst en vervolgens allemaal tegelijk op hetzelfde moment ingeschakeld. Het ziet eruit zoals in afbeeldingen hieronder:

 Gemiddelde levensduur lampen

 

Eerste afbeelding is het start van de test, alle lampen branden. Op de 2e afbeelding is 50% van de lampen kapot, bijvoorbeeld na 4.000 uur. 

In de test worden de lampen eenmalig ingeschakeld en niet meer uitgeschakeld tot ze op zijn. Ook het aantal schakelmomenten kan bepalend zijn voor de levensduur van een lamp. De ene lamp kan beter tegen veelvuldig in -en uitschakelen dan de andere lamp.

Vervolgens laat men de klok lopen en meet hoeveel uur het duurt totdat 50% van lampen is overleden is. Dit wordt de gemiddelde levensduur genoemd. Enkele typische waarden van veel gebruikte lampen:

 -     Gloeilampen                          : 1.000 uur

-      230V halogeenlampen        :  2.000 uur

-      12V halogeenlampen IRC   : 4.000 uur

-      Spaarlampen                          : 8.000 tot 20.000 uur afhankelijk van type

-      Compact fluorescentie          : 10.000 tot 36.000 uur afhankelijk van type

-      Fluorescentie                          : 24.000 tot 75.000 uur afhankelijk van type

-      Inductie lampen                      : 60.000 uur

-      LED-lampen                            : 20.000 tot 50.000 uur afhankelijk type

Alleen bij gloei-en halogeenlampen is dit enige manier om de levensduur te bepalen. Bij alle andere lampen komt er ook de terugval in lichtopbrengst bij.