Lichtplan fitnessruimte

De motivatie om naar een sportschool te gaan zijn divers, maar hebben wel als gemene deler dat het uiterlijk van mensen op zijn minst enig belang heeft. Een trainingssessie duurt zelden maar enkele minuten, dus het verblijf mag ook best aangenaam zijn. Een fitnessruimte is in eerste instantie een functionele ruimte, maar enige sfeer is dus best op zijn plaats.

Het functionele aspect is bedient met een gemiddelde verlichtingssterkte van 300 lux op de afgewerkte vloer. Met name voor oefeningen op een mat en waarbij mensen op de rug kunnen liggen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat direct zicht op de lichtbron vermeden wordt. Daarom zijn armaturen met een opalen of prismatische afscherming een goede keuze en ook indirect stralende armaturen. Die laatste groep is nog minder energie efficiënt dan opaal of prisma afschermingen, omdat het licht via het plafond naar beneden gereflecteerd moet worden.

Maar het is wel erg comfortabel en om die reden kan het een legitieme keuze zijn. Om sfeer te krijgen kan die verlichting aangevuld worden met spots, zij het dat die op strategisch goede plaatsen gemonteerd dienen te worden. Verblindingshinder is dan een speciaal punt van aandacht. Het aanlichten van wanden kan erg fraai uitwerken en bij sommige apparaten speelt verblindingshinder een minder grote rol. Denk aan spinning bijv.

De hele groep fietsen wordt dan in egale algemene verlichting geplaatst van 300 lux. Dan een beperkte aantal fietsen in scherp afgebakende licht-eilandjes plaatsen van ca. 750 lux (spots) als beloning voor de fanatieke mensen die het graag willen laten zien. De aandacht wordt dan gelegd op die paar fietsen en de rest van de “mindere goden” vallen dan niet zo op; precies wat ze willen.

Gebruik lichtbronnen met lichtkleur 830 of beter nog 930 (warmwit), zodat mensen er zo voordelig mogelijk zullen uitzien. Indien het past bij de interieur inrichting en de formule kan eventueel ook lichtkleur 840 of 940 gebruikt worden. Dit is neutraal wit licht. Gebruik (compact) fluorescentiebuizen of led lichtbronnen en voor de spots eventueel metaalhalogeen als de aanschafprijs van een LED spot te hoog is voor het budget.

Vergeet niet noodverlichting op te nemen. Deze verlichting is hoofdzakelijk bedoeld ervoor te zorgen dat mensen veilig het pand kunnen verlaten bij een spanningsuitval. Vaak wordt gedacht dat het voor de situatie van brand bedoeld is, maar als de ruimte vol rook staat brengt die ene lux van de noodverlichting weinig. Wel is die verlichting nuttig als door brand de netspanning afgevallen is, maar in ruimten waar (nog) geen rook is, kunnen de mensen dan wel veilig hun weg naar buiten vinden.