Lichtplan gang & overloop

Een gang of overloop is een verbinding tussen de diverse ruimten in een woning. Het is voor de hand liggend, dat de verlichting een logische voorzetting is van wat erin die ruimten aan sfeer is gemaakt. Heel vaak zie je echter een heel eenvoudige verlichting, wat afbreuk doet aan het geheel van de woning.

Plaats daarom ook plafondspots of richtbare inbouwspots in de gang. Hangt er een kunstwerk aan de muur, accentueer die middels een spot. Het strooilicht dat daar vanaf komt is in combinatie met één extra spot vaak al genoeg voor de hele gang in een doorzonwoning.

Is uw woning nog in aanbouw, of verbouwt u het huis volledig, dan is misschien leuk om in plaats van alleen spots en combinatie te maken van wand inbouw verlichting en spots om foto’s of kunstwerken aan de wand te verlichten. Wilt u inbouwspots gebruiken, plaats die dan voor deuren, zodat de route meteen duidelijk is.

Het is ook mogelijk inbouw armaturen te gebruiken in betonnen plafonds. De firma Spelsberg levert speciale betonvloer behuizingen (IBtronic, IBtronic XL en IBtronic XL drillbox) waarin de armaturen later geplaatst kunnen worden. Wilt u met deze producten werken, dan moet dit ruim voor de start van de bouw met de architect en/of aannemer besproken worden en op tekening gezet worden. De positionering en montage vraagt nl. aandacht en voorbereiding. 

Samenvatting:

  • Maak eenzelfde sfeer als in de rest van de woning
  • Gebruik spots en/of  wand inbouw armaturen voor eens wat anders
  • Inbouw spots in betonvloeren is mogelijk, mits tijdig voorbereid.