Lichtplan kapsalon

De kapsalon stelt twee tegengestelde eisen aan de verlichting. Ten eerste is sfeer erg belangrijk en zijn een laag lichtniveau en het maken lichtvlekken voor de hand liggend. Maar voor het knippen en kleuren is juist diffuus licht van een hoger niveau nodig. Dit probleem is te omzeilen.

Deel de salon op in gedeelten naar werkzaamheden, zoals daar zijn: knippen, verven, mengen enz. Het mengen van haarverf kan in een keuken gebeuren bijv., waardoor het licht daar afgeschermd blijft van de salon. Gebeurd het in de salon, richt daar dan een zone voor in, zodanig dat er minimale uitstraling van het licht daar naar de rest van de salon kan plaats vinden.

Voor elk gedeelte kan dan het lichtniveau en lichtkleur gekozen worden. De rest van de ruimte kan gebruik worden voor sfeerverlichting.

 

Zone

Lichtniveau (verlichtingssterkte)

Kassa-eiland

500 lux

Koffiehoek

300 lux

Haarverf mengen

500 lux à lichtkleur 954

Knipstoelen

500 lux à diffuus

Wastafels

300 lux

Gebruik voor het maken van zacht diffuse verlichting armaturen die een opalen afscherming hebben. Dat kunnen plafonnières zijn, of 60x60cm inleg armaturen, maar ook pendelarmaturen die het licht naar boven (via het plafond) en direct naar beneden uitstralen. Het gebruik van zgn. uplighters, die het licht via het plafond naar beneden laten reflecteren hebben niet de voorkeur, omdat het erg inefficiënt is qua lichtopbrengst. 

Kies voor het maken van sfeer voor spots met metaalhalogeen lampen of led met voldoende lichtstroom (lichtopbrengst). Liefs richtbare en dimbare spots. Alleen zijn metaalhalogeen lampen slecht dimbaar en heeft led dan de voorkeur. Voor wie het energieverbruik niet het belangrijkste criterium is, kan nog steeds het beste kiezen voor 12V halogeen. Mooier sfeerlicht dan dat is er nog steeds niet; het is per slot een kampvuur in een glazen bolletje!

Plaats de spots zo, dat ze de wanden zacht aanstralen. Bij een bundelbreedte van 40 graden zo’n 40cm uit de wand plaatsen. Staan er kasten met producten in de salon, dan is het zeker fraai met behulp van een led strip de achterwand per legplank uit te lichten en de producten met de richtbare spots te verlichten. Ziet er spectaculair uit! Zowel de led strip als spots dimbaar maken voor het meest optimale effect.

Plaats, als de ruimte het toe laat ook enkele spots met een smalle lichtbundel naar beneden gericht in de loopt zones. Maak op die manier kleine licht-stap-stenen, waarmee de routing aangegeven kan worden.

Hoogteverschillen in de vloer, zijn geen hinderlijke afstapjes meer. Door er met ledstrip een design element van te maken, verfraait de salon en het is voor de bezoekers meteen duidelijk dat ze daar op moeten passen.