Lichtplan (open) keuken en bijkeuken

Zeker wanneer de keuken in open verbinding staat met de eetkamer/gedeelte en de woonkamer moet de stijl van de inrichting hetzelfde blijven, hoewel de uitwerking anders zal zijn gezien de functie.

De binnenverlichting moet hier meerdere functies vervullen, die nogal tegenstrijdig zijn. Tijdens het koken moet de verlichting van een relatief hoog niveau zijn en redelijk schaduw arm. Maar tijdens het eten moet de verlichting van een laag niveau zijn en de sfeer ondersteunen die in de eetkamer heerst. Bijvoorbeeld keukenverlichting onder de kastjes moeten uw werkblad voldoende en goed verlichten om te kunnen werken.

Tenzij men een apart kookeiland heeft, zou het aanrecht gedeelte waar voedsel voorbereid wordt (snijden, etc) met functioneel licht voorzien moeten worden. Denk aan een fluorescentie buis of een led equivalent ervan die voldoende licht opbrengt. Kies een lichtkleur met nr. 830 of beter nog 930 om goed te kunnen beoordelen of voedsel nog vers genoeg is. Maak deze verlichting apart schakelbaar van de rest van de verlichting in keuken.

Monteer richtbare spots of inbouwspots voorlangs de keukenkasten, zeker als die van vloer tot het plafond lopen. Ze hebben deze functie als de basisverlichting in de woonkamer.

In de bijkeuken, die meestal een aparte ruimte is, volstaat een plafonnière waarin een spaarlamp van 23 W toepasselijk is. Bij een wat grotere bijkeuken zijn twee plafonnieres op zijn plaats.

Samenvatting:

  1. Maak alle verlichting altijd dimbaar
  2. Plaats aparte verlichting boven het gedeelte waar voedsel voorbereid wordt
  3. Plaats richtbare spots voorlangs de keukenkasten

Uiteraard kunt bij een open keuken met eetgedeelte aan een bar of tafel de ruimte nog voorzien van sfeervolle hanglampen of richtbare plafondlampen om zodoende ook in de keuken sfeer te creëren.

Philips keukenverlichting voor het verlichten van een werkblad met daarboven keukenkastjes wordt op de markt gebracht onder de collectie Philips myKitchen