Lichtplan slaapkamer

Als onderdeel van alle binnenverlichting in een woning zijn we aangekomen bij de slaapkamer, in een slaapkamer wordt meer gedaan dan alleen slapen. We willen er lezen, vaak ook tv kijken of internetten met bijv. laptop of iPad. En op slaapkamers voor kinderen moet er ook huiswerk gemaakt kunnen worden, zodat er ook een werkplek ingericht zal zijn. Bij slaapkamers voor de ouders komt het ook voor dat er een kaptafel of gelijksoortige tafel te vinden zal zijn. Zoals door de hele woning moet de verlichting in lijn zijn met de stijl en algemene sfeer indruk die u wil oproepen. 

Verlichting slaapkamer

In slaapkamers is het een basis voorwaarde dat de verlichting dimbaar is uitgevoerd, om altijd de juiste sfeer voor de situatie op te kunnen roepen. Over het algemeen heeft een slaapkamer geen algemene verlichting verlichting nodig. Het centrale onderdeel is het bed. Het is goed mogelijk hier tafellampen op het nachtkastje in te zetten als bedlamp, maar dat levert niet altijd de juiste sfeer.

Beter is het richtbare wand spots te monteren, die kunnen voorzien in een goed leeslicht en tegelijkertijd de ander niet storen als die wil slapen. Het is fraai de gordijnen subtiel te verlichten. Gebruik daarvoor spots of inbouwspots die apart dimbaar zijn.

Bij een eventuele kaptafel is het goed wandlampen te monteren die het licht via de (witte) wand in het gezicht reflecteert. Daardoor ontstaat een zachte, schaduwarme verlichting, die een goed licht geeft bij het opmaken. Armaturen die een opalen afscherming om de lamp hebben komen ook in aanmerking.

Als er een bureau op de slaapkamer staat, dan is een bureaulamp natuurlijk de voor de hand liggende oplossing. Een andere mogelijkheid is een pendelarmaturen te kiezen met een fluorescentiebuis en die boven het bureau te hangen. Zeker met een uitvoering die zowel naar beneden als naar boven uitstraalt, ontstaat een zeer goede werkverlichting. Dit armatuur hoeft niet dimbaar te zijn, maar moet wel apart geschakeld worden. 

Ook is het een goed idee om een mooie foto of schilderij aan de wand met een spot apart te verlichten. Staat er een kast in slaapkamer, dan kan het mooi en handig zijn die met spots te verlichten. Deze verlichting moet ook apart geschakeld en gedimd kunnen worden.

Het is ook mogelijk inbouw armaturen te gebruiken in betonnen plafonds. De firma Spelsberg levert speciale betonvloer behuizingen (IBtronic, IBtronic XL en IBtronic XL drillbox) waarin de armaturen later geplaatst kunnen worden. Wilt u met deze producten werken, dan moet dit ruim voor de start van de bouw met de architect en/of aannemer besproken worden en op tekening gezet worden. De positionering en montage vraagt nl. aandacht en voorbereiding. 

Samenvatting: 

  • Gebruik goed richtbare wandspots als leesverlichting
  • Verlicht de gordijnen met strijklicht middels spots en maak die apart dimbaar
  • Gebruik bij een kaptafel wandarmaturen, die indirecte, zacht leveren
  • Verlicht een foto/schilderij met een apart te dimmen spot of spots of met schilderijverlichting die u er boven kunt plaatsen
  • Verlicht een kast met spots voor goed zicht. Apart te schakelen.

Ons assortiment voor de slaapkamer vindt u hier >>> Slaapkamerverlichting