Lichtplan trappenhuis

Heel vaak wordt zuiver functionele verlichting in een trappenhuis of gang aangebracht, middels een plafonnière of plafondlamp. Maar de logica daarvan vervalt op het moment dat de verlichting in de rest van het huis goed wordt aangepakt. Het trappenhuis is de verbinding tussen woonkamer en de ruimten op de verdieping en de sfeer moet een logische vervolg zijn.

Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen wand inbouwspots een mooie oplossing zijn. Deze armaturen brengen het licht op de treden, hoewel ze verticaal in de wand zijn aangebracht. Het geeft een fraaie sfeer.

Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om met spots te werken. Zorg er dan voor dat de wanden zachtjes aangestraald worden en gebruik een aparte spot voor een eventueel kunstwerk aan de wand.  

Het is ook mogelijk opbouw wandlampen te gebruiken, maar houdt er dan wel rekening mee dat ze dus uitsteken. Als de trap smal is en de armaturen steken te ver uit, dan kan dat bij het versjouwen van grote stukken lastig zijn.

Samenvatting:

  • Wand inbouw verlichting is een sfeervolle oplossing. Als alternatief kan eventueel een opbouw armatuur gekozen worden.
  • Ook plafond inbouw of opbouw spots komen in aanmerking.
  • Gebruik een apart schakelbare spot voor het verlichten van een evt. kunstwerk aan de wand
  • Let er bij gebruik van wand opbouw armaturen op, dat ze niet te ver uitsteken.