Lichtplan voortuin

Voor u en uw gasten is de voortuin het eerste wat gezien wordt en het bepaald dus ook de eerste indruk. Belangrijk genoeg dus om er aandacht aan te besteden. De tuin reflecteert uw individuele levensstijl net zo goed als het interieur van uw woning. Daarom is het goed om bij het ontwerp van de tuin, de tuinverlichting voor meteen er in op te nemen.

Tuinverlichting voortuin

Bovendien kunt u uw tuin zo ontwerpen en verlichten dat het een logische uitbreiding van uw woonkamer wordt. Zowel overdag en zeker ’s nachts. Door verlichting zorgvuldig te plannen kan een rustige ingetogen sfeer worden opgeroepen of er kan juist drama gecreëerd worden. En daarvoor is geen grote voortuin nodig!

Verlicht de voordeur goed, maar overdrijf het niet. Wel moet de voordeur de meeste aandacht op eisen, omdat het nu eenmaal het einddoel is. Het eventueel aanstralen van de gevel dient met zorg gepland te worden, want het moet niet even helder worden als de voordeur en ook de buren moeten er geen hinder van ondervinden.

Een mooie boom of struik mag zeker geaccentueerd worden. Maak sfeer door vlekken licht te maken in een donkere omgeving. Die lichtvlekken kunnen ook helpen de routing duidelijk te maken of de vormen van borders en andere objecten in de voortuin.

Speel ook eens met de lichtkleur van lampen. Natuurlijk kan gekleurd licht worden ingezet, maar een verschil tussen koudwit en warmwit kan ook heel fraai zijn. Denk ook aan de veiligheid door opstapjes/afstapjes, drempels en traptreden te verlichten. Misschien heeft u een mooie rozenboog die fraai uitgelicht kan worden met grondspots.