Lichtplan werk / studeerkamer

De belangrijkste functie in een dergelijke kamer is de kantoorfunctie. Het betekent dat men gedurende langere tijd daar werkt. Typische taken daar zijn lezen, schrijven, werken aan de computer. Het zijn allemaal taken waarvoor langdurig concentratie vereist is. Alle factoren die afleiden en moe maken dienen vermeden te worden.

Kantoorverlichting op werk/studeerkamer

Nu is het werken aan de computer hetgeen het meest en langst zal gebeuren. Een beeldscherm heeft een bepaalde helderheid, waarop de ogen zich aanpassen. Als de omgeving ten opzichte van die helderheid erg donker afsteekt, dan zal het oog telkens zich willen aanpassen van helder naar donker en weer terug, afhankelijk van de wisseling van uw blik. Dat is uitermate vermoeiend.

Verder is het zo, dat er vaak gericht licht vanuit het plafond naar het bureau gestuurd wordt. Het eind resultaat daarvan is dat het licht aan het bureau reflecteert en zo uw gezicht en alles daar in buurt van onder verlicht. Dat is niet bijzonder onnatuurlijk.

Daarom kunt u uw werkplek of werk/studie kamer het beste verlichten met een plafondarmatuur die als het ware een “wolk” licht produceert. Kortom, diffuus, zacht en alzijdig licht. Dit is mogelijk met een pendelarmatuur, dat het licht naar onder en naar boven stuurt.

Ook moet het licht van voldoende niveau zijn, om vermoeidheid te voorkomen. Gebruik bij een bureau van 80 x 160 cm een pendel armatuur met twee T5 fluorescentiebuizen 49 W, lichtkleur 830. In de rest van de werkkamer kan desgewenst met spots boekkasten worden verlicht en een eventuele foto of kunstwerk. Eenvoudige pendelarmaturen t5 verlichting vindt u onder kantoorverlichting >>> pendelarmaturen

Samengevat:

  • Verlicht een bureau met naar boven én beneden stralend pendel armatuur
  • Gebruik tenminste een uitvoering van 2 x T5 49W/830
  • Verlicht de rest van de ruimte desgewenst met spots.
  • Plaats indien nodig nog een extra bureaulamp voor extra werklicht op uw bureau