Lichtplan winkel

De marktkoopman die roept: “kijken is kopen!” heeft geen ongelijk. Verlichting is een krachtig hulpmiddel om de aandacht van mensen te vangen. Een stuk gereedschap, dat goed gehanteerd moet worden. Want met beleving, dat vaak begint met kijken, onderscheidt de fysieke winkel van de webshop.

Je ziet dat mooie kledingstuk, of die lekker taart enz. Je aandacht gaat daar in de eerste plaats naar uit. De rest van de winkel komt later pas in je aandachtsveld. Daarom dienen de producten op de juiste wijze helder verlicht te zijn naar verhouding van de rest van de winkel. Waar komen de producten te staan? Daar komt dus ook verlichting.

Winkelverlichting; de mogelijkheden

Kies afhankelijk van de mate van exclusiviteit het type winkelverlichting. Gebruik voor goedkopere winkelformules, meer diffuse algemene verlichting met weinig tot geen spots en een hoog algemeen lichtniveau. Voor de exclusievere formule gaat het diffuse algemene licht geleidelijk in niveau naar nul; Hoe exclusiever, hoe lager het niveau van algemene verlichting. En hoe exclusiever, hoe meer spots er kunnen zijn die gericht licht leveren.

Ook de lichtkleur is belangrijk. Een ijswinkel zal eerder koelwit gebruiken, terwijl een chique boutique juist warmwit zal willen. Bepaalde sierraden komen goed tot hun richt in koelwit. Voor een bakkerij en voor een slagerij zijn er speciale filters, die het rood aandeel in het licht laten toenemen, te koste van het koele, blauwe deel van het spectrum. Het nut ervan is, dat de producten er gewoon lekkerder uit zullen zien. Kijk dus goed naar de producten en kies een lichtkleur die erbij past.

Het energieverbruik is erg belangrijk, want winkelverlichting brandt al gauw 3.000 uur per jaar. Daar waar LED daadwerkelijk zuiniger is en tegelijk warmwit licht kan leveren met de vereiste lichtopbrengst, is het zeker aan te raden het te gebruiken. Op dit moment bestaan er hele goede metaalhalogeenlampen, waardoor LED nog wel even onderweg is, die lichtbron te verslaan. De aanschaf van een metaalhalogeenlamp armatuur ligt beduidend lager dan van een werkelijk gelijkwaardig led armatuur.

De enige reden om dan toch voor led te kiezen is gemak van onderhoud. Met ca. 50.000 branduren kan led bij 3.000 uur/jaar meer dan 15 jaar meegaan. Zeker is dat ook led armaturen stuk kunnen gaan en het is normaal indien er 2% per 10.000 uur kapot gaan. Dus heeft uw winkel laten we zeggen 50 armaturen, dan kan er na dik 3 jaar één stuk gaan.

Samenvattend:

  • Breng het licht daar waar het nodig is: op de producten (en dus niet met downlights op de vloer)
  • Kies afhankelijk van de exclusiviteit van de formule het niveau voor diffuse verlichting en/of het aantal spots.
  • Kies eveneens afhankelijk van de formule en de aard van de producten de lichtkleur; warm, neutraal of koel.
  • Gebruik daar waar het economisch verantwoord  is led verlichting. Daar waar dat niet kan, is metaalhalogeen de juiste keuze. Voor de diffuse verlichting is (compact) fluorescentie het beste.