Lichtplan zolder

De verlichting van de zolder zal toch vooral functioneel zijn. Bij sommige woningen staat de CV-ketel op zolder en daarom zal er toch wel goed licht moeten zijn om inspecties, onderhoud en reparaties mogelijk te maken. Zeker een goede looplamp is een oplossing, maar als men voor een probleem gaat kijken wat er aan de hand is, blijkt het vaak irritant eerst naar een looplamp te moeten zoeken. Daarom is het goed en ook niet duur daar meteen goede verlichting te maken.

Verlichting zolder

Bij de gemiddelde woning zouden 2 montagebakken (plafondarmaturen) met een fluorescentiebuis van 58W (of 49W van de energiezuinige T5 fluorescentiebuizen) voldoende zijn. Een grote zolder vraagt om meer natuurlijk. Houdt als vuistregel 1 armatuur 58W/49W per 20m2 aan.

Wordt de zolderkamer omgebouwd tot slaapkamer, dan kunt u het aanpakken zoals beschreven onder de titel “slaapkamer” op deze site. Wordt het een hobbyruimte, dan hangt het af van de activiteiten die er plaats gaan vinden.

Gaat men daar mega grote puzzels leggen, dan vraagt het meer licht. Denk dan aan 1 fluorescentiebuis per 10m2. Eigenlijk is er meer licht nodig, naarmate de details die moeten worden waargenomen kleiner zijn. Wordt het een kamer waarin handwerken, zoals naaien of breien zal plaats vinden, dan moet het licht niveau nog weer hoger zijn; hier zou 1 fluorescentie armatuur 58W/49W per 5m2 op zijn plaats zijn.

Maar ook uw eigen wensen spelen dan een rol. Fluorescentiebuizen leveren een algemeen vrij schaduwarm licht, dat niet altijd als erg sfeervol ervaren wordt. In het geval sfeer ook belangrijk is, kunnen plafondspots, inbouwspots (in geval van een verlaagd plafond) uitkomst bieden, maar dan wel zo dat het daar waar het licht nodig is, het voldoende licht levert. Goed geplaatste schermerlampen kunnen dan als aanvullende verlichting goede diensten bewijzen, doordat het de schaduwen wat kan verzachten.

Samenvatting:

  • Voor zuiver functionele verlichting plaats 1 fluorescentie armatuur 58W/49W per 20 vierkante meter.
  • Een zolder als hobby ruimte 1 per 10m2 tot 1 per 5m2
  • Gebruik spots i.p.v. fluorescentiebuizen voor meer sfeer. Zorg ervoor dat de ruimte in zijn geheel verlicht is door meerdere spots te plaatsen.