Lichtsterkte

Een matte gloeilamp of zijn spaarlamp of ledlamp equivalent strooien het licht in alle richtingen even sterk rond. Het maakt niet vanuit welke hoek je naar die lamp kijkt, het zal altijd even helder overkomen. Dat is anders bij een halogeenlamp met een eigen reflector. Juist die reflector bundelt het licht van de lamp en stuurt daarmee in een bepaalde richting.

De hoeveelheid die dit type lamp op een object weet brengen hangt nu af van de lichtstroom van de lamp, de breedte van de lichtbundel en de afstand tot het object. De hoeveelheid licht nu eigenlijk op dat object zal vallen kunnen we niet met de lichtstroom bepalen. Daarvoor is het begrip lichtsterkte nodig.

Eenvoudig gezegd geeft de lichtsterkte aan hoeveel licht er in het hart van de lichtbundel aanwezig is. Het lampje heeft bepaalde lichtstroom en wordt door de reflector naar het object gestuurd. Levert de reflector een brede bundel, dan wordt een grotere oppervlakte verlicht dan met een smalle bundel. De lichtstroom van het lampje wordt bij de brede bundel dus over een grotere oppervlakte verdeeld en andersom wordt met een smalle bundel al het licht op een kleinere oppervlakte geconcentreerd.  Dus zal dat kleinere oppervlak feller verlicht worden.

Hoeveel feller de bewuste oppervlakte wordt verlicht geeft men aan met die lichtsterkte. De eenheid ervan is Candela en het symbool is I. Bijvoorbeeld:

  • 12V/35W met een bundelbreedte van 24o heeft een I= 3.100 Cd
  • 12V/35W met IRC technologie en een 24o bundel heeft I= 4.100 Cd
  • 230V/50W met een 35o bundel heeft I= 900 Cd
  • 230V/40W met IRC technologie een 30o bundel heeft I= 900 Cd

Uit deze gegevens wordt duidelijk dat halogeen lampen met IRC technologie meer licht leveren met een gelijk energie verbruik. Maar ook kan het dezelfde hoeveelheid licht leveren tegen een lager energie verbruik. Aan u de keuze.

De hoeveelheid die op een object valt is eenvoudig uit te rekenen. Deel de lichtsterkte door het kwadraat van de afstand tot het object. Bijvoorbeeld de lamp heeft I= 3.100 Cd en afstand is 3 meter. Dan is de sterkte waarmee de object verlicht wordt 3.100 : (3 x 3)= 3.100 / 9 = 344,4 lux (zie verlichtingssterkte)

Is de afstand 2 meter dan geldt 3.100 / 4 = 775 lux. Kiezen we de lamp met IRC techniek dan geldt 4.100 / 4 = 1.025 lux.