Meten van licht

Voor wie verlichting wil kopen en graag precies de juiste hoeveelheid licht op de juiste plek wil hebben, zal ontdekken dat er een heel universum aan mogelijkheden bestaat. Daaruit de juiste keuze maken is vrijwel onmogelijk zonder enige kennis van wat fotometrische grootheden worden genoemd. M.a.w. hoeveel licht en waar?

Begrippen m.b.t. het meten van licht

Om effectief met elkaar daarover te kunnen praten is het wel zo handig als iedereen dezelfde begrippen hanteert. Daarvoor zijn de volgende begrippen bedacht:

  1. Lichtstroom / Lumen
  2. Lichtsterkte
  3. Verlichtingssterkte / Lux
  4. Luminantie

Op basis van deze 4 begrippen is het hele universum aan producten en armaturen in te delen en dus een keuze uit te maken. Worden deze begrippen gekoppeld aan het opgenomen vermogen, of de aanschafprijs enz., dan wordt het inzichtelijk wat milieu vriendelijkheid bijvoorbeeld kost en ook wanneer het zal gaan renderen.

Ook wordt het mogelijk om de verschillende typen lichtbronnen met elkaar te vergelijken op bepaalde punten. Een heel actuele vraag is bijvoorbeeld of led verlichting nu verstandig is om te kopen of gewoon nog te duur. In sommige situaties bevestigd het dat led de slimste keuze is, maar er zijn even zoveel gevallen waarin dat, verassend, juist niet het geval is.

Voor wie naast een goed gevoel ook een verstandig besluit wil nemen is kennis hebben van deze fotometrische grootheden erg belangrijk.