Badkamerverlichting is belangrijk. Als u verlichting uit gaat zoeken voor de badkamer, dan moet u op een aantal dingen letten. Zo is het belangrijk om alleen voor speciale badkamerverlichting te kiezen. Deze lampen zijn veilig voor gebruik in een vochtige omgeving. Lampen voor in de badkamer zijn extra stevig afgedicht en hebben bepaalde IP-waardes, waarmee u kunt bepalen in welke ruimte van de badkamer ze geschikt zijn. Daarnaast wilt u natuurlijk voldoende licht in de badkamer, bijvoorbeeld boven de wandspiegel. Dit licht zorgt ervoor dat u uw persoonlijke verzorging, zoals scheren of make-up aanbrengen, goed kunt uitvoeren met voldoende licht.

IP-waardes badkamerverlichting

Lampen met IP21 en IP23 zijn geschikt om in de badkamer te gebruiken, maar dan zo ver mogelijk bij de badkuip of douche vandaan.

IP44 is een waarde die u veel tegen zult komen bij badkamerverlichting. Deze moet geplaatst worden op minimaal 60 centimeter van een badkuip of douchecabine. Denk bijvoorbeeld aan een wandlamp boven de wastafel of een plafonnière. De hoogste waarde, IP65, is ook geschikt in de echt natte ruimtes. Bijvoorbeeld inbouwspots voor in de douchecabine. Verlichting met een IP65 waarde kunt u ook goed buiten gebruiken.

Bij inbouwspots voor de badkamer op 12 volt is het nog belangrijk om goed te kijken naar de belasting van de trafo. Met halogeenlampjes is dit niet zo'n probleem, qua verbruik zitten die al gauw op 20W of 35W en 3 of 4 inbouwspots is de belasting van de trafo prima. Echter met led lampen van 4W kan vaak de ondergrens van de belasting niet gehaald worden. Bijvoorbeeld een osram mouse trafo van 70VA heeft een minimale belasting nodig van 20W (staat ook op de trafo vermeld 20-70VA). U zult dan al minimaal 5 spots van 4W moeten aansluiten op een dergelijk transformator.

Belangrijke plekken voor verlichting in de badkamer

Een reguliere lamp of spot aan het plafond in de badkamer is onmisbaar. Dit is de gewone verlichting die u nodig heeft in de badkamer. Daarnaast is een lamp boven de spiegel ook heel prettig. Hierdoor weet u zeker dat u geen plekje mist tijdens het scheren en dat u goede verlichting heeft als u uw make-up aanbrengt. Een derde optie is sfeerverlichting. Bijvoorbeeld omdat u graag wilt badderen in een sfeervolle omgeving. Plafondspots in de doucheruimte zorgen ook voor een gezellige, ontspannen sfeer.