Buitenverlichting en tuinverlichting is uiteraard bestand tegen barre weersomstandigheden, dit wil echter niet zeggen dat uw buitenverlichting niet onderhouden hoeft te worden. Roestvrij staal (edelstaal) is bestand tegen corrosie. De buitenste laag beschermt en vernieuwd zichzelf. 

Deze laag kan natuurlijk wel beschadigd raken, bijvoorbeeld als u er per ongeluk een kras op maakt met gereedschap. Edelstaal heeft daarom onderhoud nodig om de beschermlaag in optimale conditie te houden.

Er zijn verschillende soorten edelstaal:

Edelstaal 304: heeft een goede bescherming tegen corrosie als de lamp wordt gebruikt in een omgeving met een matige chloor- of zoutconcentratie.

Edelstaal 316: heeft een goede bescherming tegen corrosie als de lamp wordt gebruikt in een omgeving met een matige chloor- of zoutconcentratie. Beide soorten zijn niet bestand tegen zeewater.

Edelstaal reinigen

Het is heel belangrijk om edelstaal af te dekken als u gaat klussen of verbouwen. Zo blijft de beschermlaag in goede staat. Eventuele cement- en kalkspetters kunnen worden verwijderd met verdund fosforzuur. Spoel dat daarna goed af met veel water. Gedemineraliseerd water (gedestilleerd water) voorkomt dat er op de oppervlakte kalkvlekken komen. Met een zachte spons kunt u ijzerdeeltjes verwijderen. Deze moeten onmiddellijk worden verwijderd, want ijzer kan gaan roesten, wat zorgt voor corrosie. Maar zoals gezegd: het is beter om edelstaal goed af te dekken tijdens verbouwingen.

Regulier onderhoud van edelstaal

In principe zorgt regenwater voor voldoende reiniging. Op plekken rond de kust of in een industriële omgeving kunt u een concentratie van chloor of zwaveldioxide gebruiken om het chloor te verwijderen. Met een zachte doek kunt u vingerafdrukken verwijderen.

Onderhoudsproducten voor edelstaal

Een vochtige doek is vaak voldoende om edelstaal te reinigen. Door na te wrijven met een droge doek ontstaan er geen vlekken. Ook een mild poetsmiddel of een glasreiniger is geschikt voor gebruik met een doek of zeem. Gebruik nooit schuurmiddelen of de schurende kant van een spons. Met reinigingsmiddelen op basis van alcohol (met of zonder isopropyl) of aceton zijn handig om olie- en vetvlekken te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld een doek, spons of nylonborstel. Na het reinigen goed naspoelen met (gedemineraliseerd) water.

Deze producten dient u niet te gebruiken voor het onderhoud van uw RVS buitenverlichting: 

bleekmiddel, zilverpoets en chloor- en zoutzure middelen.