Kantoorverlichting

Verlichting in kantoren dient te voldoen aan de NEN EN 12464-1:2011 in die situaties dat er personeel werkt. Dit is vanuit de ARBO zo geregeld. Gelukkig laat de norm wel ruimte voor enige creativiteit in het lichtontwerp en met het leveringsprogramma binnen onze webshop is dat goed.

Globaal zijn er twee typen kantoren, kantoorcellen van 3,6 x 5,4 meter meten en kantoortuinen van elke willekeurige grootte. Onderstaand voorbeeld is voor de kantoorcel.

De kantoor cel is een standaard ontwerp en biedt qua inrichting minder vrijheden. In bijna alle gevallen staan de bureau tegen de gevel, gecentreerd in de breedte (3m60). Men vind er altijd wel een kast, wat afbeeldingen aan de wand en soms wat planten.

De verlichting kan worden gemaakt met bijvoorbeeld het pendelarmatuur Duranz op 1m boven de bureaus gemonteerd en verder aanvullende wandverlichting met spots van de serie Aixlight. Hierin kunnen 12V halogeen reflector lampen worden geplaatst, of energie zuinige led versies ervan. Dat laatste is sterk aan te raden in een kantoor situatie; het bespaart energiekosten, ontziet het milieu, verlaagd de warmtelast voor de airco en er hoeven nauwelijks lampen gewisseld te worden.