Lichtplan badkamer

De badkamer wordt door velen toch wel gezien als een wellness ruimte in huis. Wie de mogelijkheid heeft, zal het zeker zo maken. Maar soms ontbreekt de ruimte voor een sauna en/of een whirlpool en natuurlijk kan het budget het ook niet toelaten om het helemaal zo in te richten. Maar ook dan kan men al aardig in de buurt komen. Verlichting en dan met name badkamerverlichting is uw hulpmiddel! Ondanks dat de verlichting voor de badkamer onder binnenverlichting valt, gelden er hier toch speciale regels, puur vanwege het feit dat het een vochtige ruimte betreft.

Badkamerverlichting

Om te beginnen plaats men aan beide uiteinden van een evt. bad twee plafond badkamer inbouwspots die spatwaterdicht zijn (IP-44 of IP-65). Plaats ze wel iets binnen het bad, zodat het dienst kan doen als leeslicht. Meestal hebben die een gesatineerd glazen frontruitje tegen verblinding, maar een helder ruitje levert dat het licht reflecteert aan het water en daarmee een leuk effect  van de reflectie op de wanden en het plafond levert. Maak die verlichting dimbaar.

Plaats ook een spatwaterdichte plafond inbouw spot in de douche en zorg ervoor dat het zo gepositioneerd is, dat het niet recht boven de (stort)douche kop hangt. Maak die verlichting dimbaar.

Ook is het prettig een dergelijke inbouwspots boven de toiletpot te monteren. Het zorgt voor sprankeling van het keramiek en ziet er mooi uit. Maak die verlichting dimbaar.

Soms zijn er nisjes gemaakt in de wanden bij het bad of douche. Dan is het erg fraai daarin met led verlichting aan te brengen. Zorg ervoor dat die waterdicht zijn (IP-65) en kies zeer warmwit licht (2.700 of lager). Wat dacht u van het effect als er led lijnverlichting in de plint van het bad aangebracht wordt. Daardoor lijkt het bad te zweven. Maak ook die verlichting dimbaar.

Het kan er goed uitzien om achter de spiegel indirecte verlichting te maken ook met led lijnverlichting. Het is belangrijk dat het licht goed achter de spiegel vandaan kan komen, zodat het helpt uw gezicht in een zacht, flatterend licht te zetten. Soms is het niet voldoende en dan is het goed om eveneens zacht, diffuus licht uit spiegel armaturen te laten komen.

Samenvatting:

  • Gebruik spatwaterdichte armaturen, minimaal classificatie IP-44
  • Plaats 2 inbouw spots boven het bad, aan de uiteinden, maar wel net binnen de kuip.
  • Plaats eenzelfde spot in douche en zorg dat die niet boven de douche kop komt te hangen.
  • Plaats eenzelfde spot boven de toilet, voor sprankeling van het keramiek.
  • Plaats zachte, difffuse verlichting bij de spiegel.
  • Kleed het aan met led lijnverlichting onder de badplint en/of in nisjes in de muren.