Lichtplan tuin

Een tuin geeft plezier door het zorgvuldig te ontwerpen, maken en te onderhouden. Als de zon ondergaat, kan de tuin door verlichting een buitenkamer worden en het vergoot uw huis meteen. Door buitenverlichting en tuinverlichting zorgvuldig te plannen kan een rustige ingetogen sfeer worden opgeroepen of er kan juist drama gecreëerd worden. En daarvoor is geen grote tuin nodig! Zelfs een dakterras komt in aanmerking.

Waterpartijen zijn een dankbaar object om te verlichten, omdat het (spot)licht sprankelend reflecteert. Het kan ook mooi zijn om één of meerdere gevels van de woning/het appartement subtiel te verlichten (niet te helder ), traptreden in het licht te zetten of bladerdaken van bomen en struiken van onderaf te verlichten.

De tuin reflecteert uw individuele levensstijl net zo goed als het interieur van uw woning. Daarom is het goed om bij het ontwerp van de tuin, de verlichting meteen erin op te nemen. Dit betaald zich uit in vorm van een tuin die ook ’s avonds veranderen kan afhankelijk van uw stemming en het seizoen. Gebruik dan vooral dimbare verlichting, om de sfeer precies te kunnen raken.

Tuinverlichting paden en begroeiing

Bepaal welke speciale delen van de tuin extra aandacht verdienen door er verlichting aan te brengen. Lichtzuiltjes kunnen visuele geleiding bieden langs een pad door de tuin en ook een logische, visuele verbinding tussen de verschillende delen van de tuin aan brengen. Dat is ook mogelijk met (prik)spotjes of soortgelijke armaturen. Belangrijk is dat er een logisch verband ontstaat. Plaats er ook weer niet te veel, om te voorkomen dat het druk overkomt en door de vele lichtjes het overzicht verdwijnt. Kortom, maak “plasjes” van licht in een donkere omgeving. Vooral (richtbare) prikspots of grondspots kunnen voor een sfeervol indirect lichteffect zorgen tussen uw planten, bloemen of bomen in de tuin. 

Soms is het mooi om helder maanlicht dat door de bladeren schijnt te simuleren. Dit kan door een armatuur van bovenaf op het bladerdak te laten schijnen, maar dan moet het niet een heel dicht bladerdak zijn. Zorg ervoor dat de nieuwsgierigheid opgewekt wordt.

Zorg voor goede verlichting bij deuren en opstapjes. Dat verhoogd de veiligheid. Denk ook aan de bezigheden die u ’s avonds in de tuin zult hebben. Breng op de plaatsen waar dat nodig is goede verlichting aan voor wat daar te doen is. Denk dan aan verlichting van een eventuele buitenkeuken. 

Tegenwoordig zijn er ook losse vloerlampen voor buiten, deze zijn voorzien van een stekker en kunnen eenvoudig op een buitenstopcontact worden aangesloten.

Mocht u geinteresseerd zijn in buitenverlichting van het merk Philips, leest u dan ook ons blog bericht >>> Philips buitenverlichting